
Ficat de vitel cu legume-reteta de inspiratie turceasca
Acum cativa ani, intr-una din vizitele pe care le-am facut in Istanbul am mancat un fel de mancare foarte gustos. Era o mancare picanta de ficat de vitel si legume. Am decis sa o fac si eu in momentul in care am gasit o bucata proaspata de ficat de vitel.

Ingredientele pe care le-am folosit eu:
-500 g ficat de vitel
-2-3 linguri ulei de măsline
-1 ceapa mare
-1 usturoi verde
-1 dovlecel
-3 ardei kapia
-1 ardei iute
-oregano proaspăt
-sare
-piper
-fulgi de ardei iute

Toate ingredientele folosite au fost proaspete. Ficatul de vitel il gasiti la macelarie sau chiar in magazinele mai mari, la preturi acceptabile.

Am taiat ceapa in bucatele mici.

Apoi si ardeiul. Acesta se poate taia bucati mai mici sau mai mari, in functie de preferinte.

Eu am taiat ardeiul iute in felii. In felul de mancare din care m-am inspirat erau mai multi ardei iuti intregi. Nu m-am incumetat totusi sa fac mancarea foarte picanta, eu avand un ardei destul de iute.

Am taiat si usturoiul verde in bucatele cat mai mici. In cazul in care nu va place usturoiul verde, il puteti inlocui cu 2-3 catei de usturoi uscat, nu mai mult.

Am taiat si dovlecelul in cubulete de dimensiuni potrivite. El oricum va elimina apa si va ramane la dimensiuni destul de mici.

In final am taiat si ficatul in cubulete micute. Ideal ar fi sa le taiati la dimensiunea care se poate servi dintr-o singura imbucatura.

Am pus o tigaie cu strat antiaderent sa se incinga. Apoi cand aceasta s-a incins am pus ficatul si l-am intors pe toate partile. In prima faza nu am pus ulei deoarece am vrut sa-si pastreze zeama si sa nu formeze o crusta tare de la prajit.

Am pus apoi uleiul de masline.

Am adaugat ceapa si usturoiul si am pus un capac pentru a se inabusi impreuna cu ficatul.

Dupa cateva minute a urmat si ardeiul. Am pus din nou capacul.

Dupa ce ardeiul, ceapa si usturoiul s-au inmuiat, am pus si dovlecelul. Am pus din nou capacul. Ati observat deja ca nu am adaugat deloc apa. Nu a fost necesar deoarece legumele si-au lasat sucul si tot amestecul s-a gatit in el.

Cand mancarea a fost aproape gata am pus si cativa fulgi de ardei iute. I-am cumparat special din bazar pentru a gati feluri de mancare de acest gen.

In final am adaugat sarea. Ei bine, oamenii pe care i-am intrebat despre aceasta reteta mi-au specificat de mai multe ori sa pun sarea numai la sfarsit pentru ca ficatul sa ramana fraged.

Noi am servit aceasta mancare ca atare, cu putin oregano proaspat. Daca va place mai mult alaturi de un piure de cartofi cremos, da, este o alegere foarte buna.
Mai multe detalii gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:
https://www.youtube.com/channel/UCGR2NbyzM1eUXnlgCIppcBw/featured

