Fasole batuta cu ceapa caramelizata
Nu mai este nevoie sa va spun ca mie imi plac atat retetele traditionale, cat si cele din alte bucatarii, mai simple sau mai sofisticate. Si chiar nu vad nimic rau in a-ti pastra retetele mostenite din familie, cele pe care le stii de la prieteni sau cele culese in calatoriile tale prin tara.
Si pentru ca din cand in cand imi place sa fac reteta mea favorita de fasole batuta cu multa ceapa caramelizata, cum s-a racorit putin afara am profitat de ocazie si m-am pus pe treaba. Sa va mai spun ca e gustoasa simpla, cu muraturi sau chiar cu un carnat de casa afumat langa?
Iata ce ingrediente am folosit:
-500 g fasole boabe uscata
-2 rădăcini medii de păstârnac
-2 rădăcini mici de pătrunjel
-2 morcovi
-câteva felii de țelina
-1 ceapa
-100 ml ulei
-4-5 căței de usturoi
-cimbru uscat
-sare
-piper
Ceapa caramelizata
-4-5 cepe medii
-200 ml ulei
-2 linguri boia dulce de ardei
-4-5 căței de usturoi
Fasolea pe care am folosit-o a fost spalata in cateva ape si hidratata peste noapte.
Am pus fasolea si legumele in oala si am turnat apa.
Am asezat oala pe plita, am adaugat putina sare si am fiert fasolea la foc mic. Timpul de fierbere depinde de ce fel de fasole aveti si cat de hidratata este.
Daca doriti puteti sa schimbati prima apa si sa puneti alta apa fiarta pentru a o inlocui.
Dupa ce s-a fiert fasolea, am scurs apa in care a fiert si am pastrat-o in caz ca aveam nevoie.
Am pasat legumele cu ajutorul unui mixer vertical. Nu a fost necesar sa mai adaug din zeama in care au fiert.
Tot acum am adaugat si usturoiul si l-am pasat cu mixerul vertical.
Am pus si cimbru uscat.
Apoi am inlocuit mixerul vertical cu unul obisnuit. Am turnat ulei in fir subtire, treptat, si am mixat intreaga cantitate.
Am acoperit vasul cu un capac pentru a nu face crusta si m-am apucat sa fac ceapa caramelizata.
Uneori imi place sa adaug, pe langa ingredientele prezentate, si putin sos de rosii de casa. De data aceasta am facut ceapa caramelizata numai cu usturoi si boia dulce.
Am pus uleiul intr-o tigaie incalzita dupa care am adaugat ceapa si putina sare.
Am lasat ceapa sa se caleasca la foc mic, acoperita cu un capac, pana s-a inmuiat.
Cand ceapa a devenit aurie, am pus boiaua insa am lasat-o mai putin de 1 minut sa se prajeasca. Daca se arde, ea devine amara.
Dupa ce am luat tigaia de pe foc am pus si usturoiul pisat si am amestecat.
Am pus fasolea batuta in castronase sau caserole care au capac etans, dupa care am pus ceapa caramelizata deasupra. De obicei le tin in frigider, insa nu pentru mult timp – se consuma rapid!
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: