Curcan cu ciuperci la cuptor
Dupa Sarbatorile de iarna, dupa vacanta la Istanbul parca ar fi timpul sa trecem la chestiuni mai putin grase si grele pentru stomac. Mie mi s-a parut ca niste curcan cu ciuperci se preteaza excelent la acest plan de a renunta pentru o perioada la mancaruri grele.
Asa ca azi vin cu o reteta care nu este foarte complexa si se gateste in mare parte la cuptor. Deci putem sa ne ocupam cu altele sau pur si simplu sa ne relaxam.
Pentru aceasta reteta am folosit urmatoarele ingrediente:
-2 pulpe superioare (aprox. 1 kg)
-2 cepe
-50-100 ml ulei
-2 linguri de boia
-320 ml sos de roșii
-1 borcan de 800 g de roșii depelate
-3 catei de usturoi
-200 ml de vin
-200 g hribi
-200 g ciuperci champignon
-sare
-piper
-200 ml apa (optional)
Eu am avut curcan de tara, de la mama. Asa ca el era destul de grasut si nu am folosit mult ulei. Daca si voi aveti curcan de tara, atunci puteti sa folositi mai putin ulei. Sosul si rosiile depelate au fost facute in casa, asa ca nu au fost foarte sarate. Daca folositi din cele cumparate, este mai bine sa le gustati inainte sa adaugati sare.
Am pus sa se incalzeasca o cratita incapatoare. Apoi am adaugat uleiul.
Inainte de a pune carnea la cuptor, am rumenit-o putin pe toate partile. Isi va mentine sucurile si va avea un gust mai bun.
Cand carnea a fost rumenita, am scos-o cu grija si am pus-o intr-o tava.
In cratita in care am rumenit carnea am pus ceapa taiata felii.
Dupa cateva minute am pus feliile de hribi. Nu i-am mai dezghetat pentru ca oricum urmau sa faca asta in momentul in care intrau in contact cu uleiul fierbinte.
La fel am procedat si cu feliile de champignon.
Le-am lasat sa se caleasca impreuna si sa elimine apa.
Cand ciupercile si ceapa erau aproape calite am pus boiaua.
Trebuie sa stiti ca acesta se arde foarte repede si da un gust amar mancarii. Asa ca fiti pe faza si nu lasati decat 2-3 minute sa se caleasca impreuna cu boiaua. Luati cratita de pe foc.
Am pus amestecul de ciuperci si ceapa in tava in care am scos carnea. Apoi am turnat vinul.
Daca mai este nevoie mai puteti pune putina apa. Eu nu am pus deoarece mi s-a parut ca vinul si sucul lasat de carne erau suficiente. Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am pus-o in cuptorul incalzit la 200C. Am lasat carnea aproximativ 2 ore cu acea folie deasupra. Va trebui sa verificati din cand in cand sa vedeti daca mai are lichid, daca este fiarta si in functie de cum este carnea pe care o folositi (mai moale, mai atoasa, de tara, cumparata din magazin) veti sti cat sa o lasati in cuptor.
Dupa ce carnea a devenit frageda si era aproape gata, am adaugat usturoiul tocat marunt.
Tot atunci am pus si sosul de rosii.
Si rosiile taiate in bucati mari. Am pus tava inapoi in cuptor fara a o mai inveli cu folia de aluminiu. Am mai lasat-o asa timp de 20-25 de minute cat a scazut sosul si carnea a capatat o crusta frumoasa si rumena.
Noi am servit carnea cu sos cu paine proaspata. Ne place mult si cu piure de cartofi sau radacinoase, calda sau rece. Daca este rece carnea veti vedea ca se feliaza perfect, putand fi pusa si intre doua felii de paine. Pana la urma vedem peste tot ca sunt populare sandvisurile cu friptura de curcan!
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: