
Cum pun eu varza la murat
Stiu ca este foarte tarziu pentru a pune varza si deja toata lumea a facut acest lucru. Anul acesta, din pacate, nu am reusit sa pun retetele la timp. Am hotarat totusi ca voi pune aceasta reteta din mai multe motive: vreau sa fie aici pentru la anul cand va veni toamna, am materialele pregatite de ceva timp si cel mai important, este ultima reteta pregatita impreuna cu sotul meu.
In fiecare an pun varza in acest fel si pana acum nu mi s-a intamplat niciodata sa mi se strice, asa ca m-am gandit sa povestesc si voua cum fac.

Iata ce ingrediente am folosit:
-varza cu foaie subțire
-4-5 rădăcini mari de hrean
-3-4 gutui coapte
-un mănunchi mare de mărar uscat
-3 legături de cimbru uscat
-opțional:1-2 știuleți de porumb, cateva frunze de busuioc
-saramura: 1 lingura de sare mare fără iod la 1 litru de apa călduță

Noi cumparam in fiecare an varza de la tarani. Anul acesta am fost la Lunguletu, in drumul nostru de intoarcere de la mama. Am ales varza cu foaia subtire, numai buna pentru sarmale.
Pentru inceput am scos toate frunzele murdare, lovite si stricate. Varza e o leguma pe care nu prea ai cum sa o speli-eventual o clatesti la suprafata cu putina apa.

Apoi am scos cotorul fiecarei verze cu ajutorul unui cutit mai mic.

Si astfel arata o varza pe care o voi pune in butoi.

Le-am aranjat pe toate pe o masa mare, pe terasa si am adus punga cu sare grunjoasa, neiodata.

Locul din care am scos cotorul verzei l-am umplut cu sare.

Am lasat varza asa pe masa pana a doua zi.

In urmatoarea zi am pus in butoi cimbrul uscat.

Apoi a urmat mararul uscat.

Tot acum am pus si gutuile.

Am curatat si taiat radacinile de hrean iar apoi le-am pus in butoi.

Am asezat pe rand verzele in butoi.

Geo a avut grija sa le puna pe toate cu partea unde era sarea in sus..

Pentru prima galeata de saramura am cantarit sarea pentru a ma asigura ca lingura mea are exact 25-30 de grame.

Am pus sarea in apa calda.

Apoi am amestecat bine pana s-a dizolvat.

Am pus saramura pana s-a umplut butoiul. Veti observa ca la inceput varza pare sa nu incapa in butoi. Dupa cateva zile ea se va lasa si va trebui sa adaugati saramura astfel incat sa o acopere integral.

Am pus deasupra ceva care sa tina varza scufundata in saramura. Am barbotat (suflat cu un furtun) aer in butoi dupa primele trei zile. Am continuat sa fac asta in fiecare zi timp de trei saptamani. In mod normal varza trebuie vanturata intre 1 si 4 saptamani.
Dupa prima saptamana am pus si cateva frunze de busuioc deoarece se stie ca acesta impiedica aparitia mucegaiului.
Acum mai am de asteptat cateva zile pana cand voi putea scoate prima varza pentru a face sarmalele de Craciun.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

