Cozonac
Acum cateva zile am facut cozonac. Desi am incercat mai multe retete de-a lungul timpului, am simtit nevoia sa gasesc una care este un pic simplificata. Si am gasit exact ceea ce aveam nevoie. Am facut cei mai gustosi si dolofani cozonaci din ultimii ani!
De aceste Sarbatori am sa fac din noua acest cozonac delicios, plin de umplutura.
Ingredientele folosite pentru aceasta reteta:
-1 kg faina
-150 g zahăr
-esențe
-6 oua
-150 g unt
-320 g lapte
-toate ingredientele lichide trebuie sa totalizeze 800g
Umplutura
-200 g alune
-4 linguri cacao
-4 linguri zahăr
-4-5 linguri lapte
-vanilie
-coaja de lamaie, portocala confiate
-150 g stafide rehidratate
Am pregatit ingredientele pentru aluat.
Eu am folosit de data aceasta alune de padure pe care le-am macinat. De obicei imi place cozonacul cu nuca. Cu foarte multa nuca!
Ideea de baza a acestui cozonac a fost sa folosesc in total 800g de ingrediente lichide. Ce inseamna acest lucru? Am cantarit toate ingredientele si am notat gramajul. Am adunat cantitatile-in cazul in care depasim 800 g vom scadea din cantitatea de lapte, in cazul in care ne lipsesc cateva grame ca sa atingem 800 g, adaugam putin lapte.
Am pus laptele intr-o craticioara pentru a-l incalzi.
Am pus si zaharul, pe care voiam sa-l topesc.
Am incalzit laptele fiind atenta sa amestec in continuu cu o spatula.
Am pus drojdia sfaramata in laptele cald. Atentie – puneti drojdia numai dupa ce sunteti siguri ca laptele nu are mai mult de 30 de grade. Am pus vasul deoparte si am lasat drojdia sa se activeze.
Am pus ouale in bolul mixerului si am inceput sa mixez la viteza mica.
Am pus si coaja de lamaie razuita.
Intre timp s-a activat si drojdia.
Am pus amestecul de lapte si drojdie in bolul mixerului si am inceput sa mixez la viteza mica.
Am adaugat o parte din cantitatea de faina necesara.
Intre timp am inlocuit paleta mixerului cu un carlig si am continuat sa mixez pana la omogenizare.
Am pus restul de faina si esentele de rom si cea de vanilie. Am continuat sa mixez pentru a omogeniza aluatul.
In final am pus untul topit si am continuat sa mixez. El trebuie sa fie caldut, in nici un caz fierbinte.
Am transferat aluatul intr-un bol uns cu putin ulei pe care l-am acoperit cu folie alimentara. Am lasat aluatul sa dospeasca pana si-a dublat volumul.
Intre timp am pregatit umplutura. Am pus pentru inceput zaharul si esenta de rom peste alunele macinate.
A urmat apoi cacaua.
In final am pus si laptele. Am amestecat pana am omogenizat crema.
Cand aluatul si-a dublat volumul l-am scos pe masa de lucru unsa cu ulei. L-am impartit in sase bucati din care mi-au iesit trei cozonaci.
Am intins fiecare bucata cu o rola de patiserie.
Am intins bine crema de alune cu o spatula.
Apoi am rulat bucata de aluat si am pus-o deoparte.
Pe a doua bucata de aluat am presarat bucatele de coji de citrice si stafide rehidratate. Am rulat cu grija si aceasta bucata.
Am luat ambele bucati si le-am impletit.
Fiecare cozonac a fost asezat intr-o forma.
Am asezat cozonacii intr-o tava si i-am acoperit. Ei trebuie sa mai dospeasca inainte de a-i baga la cuptor cca 20-30 de minute.
Inainte de a-i baga la cuptor i-am uns cu putin galbenus amestecat cu apa.
Am asezat tava cu cozonacii împletiti în cuptorul preîncălzit la 180°C, static, căldură de jos și de sus. Am copt cozonacul timp de 50 de minute. Ca sa fiu sigura ca s-a copt am facut testul scobitorii. Daca scobitoarea iese curata, atunci cozonacul este copt.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: