Covrigei cu chimen
Anul acesta de Sarbatori am vrut neaparat sa fac niste covrigei cum se faceau pe vremuri – cu branza, chimen si forma din aceea de metal. Pana la urma trebuia sa astept colindatorii cu ceva bun.
Prima serie de covrigei am facut-o pentru targul caritabil la care am participat in Decembrie la birou, si s-a bucurat de un real succes. Apoi m-am gandit ca si colindatorilor le va placea si ceva sarat, asa ca am facut si a doua serie. Am primit multe solicitari pentru reteta, asa ca de data aceasta am si filmat si fotografiat.
Iata ce ingrediente am folosit pentru covrigei:
-750 g brânza (brânza proaspăta de vaca si brânză de burduf)
-250 ml ulei de măsline (sau 250g unt)
-900 g faina
-150g de iaurt
-2 linguri chimen
-2 lingurițe drojdie
-2 oua
-1 lingura de sare
-1 gălbenuș de ou pentru uns
Daca nu aveti tipurile de branza folosite de mine, puteti folosi de care aveti, insa trebuie sa fie fara mult lichid.
Pentru a face aluatul am folosit un mixer planetar. Pentru inceput am pus branza de vaci.
Am pus si branza de burduf.
Peste branza am pus si cele doua oua.
Apoi pe rand am adaugat chimenul…
In cazul in care branza pe care o folositi nu e sarata, puneti si sare.
Apoi am adaugat si drojdia uscata.
Am mixat toate aceste ingrediente la viteza mica, numai cat sa le omogenizez.
Apoi am pus si iaurtul.
Tot acum am pus si uleiul de masline. Daca nu va place gustul uleiului de masline, il puteti inlocui cu unt.
In final am adaugat si faina.
Am mixat numai cat sa se omogenizeze ingredientele.
Am obtinut un aluat destul de sfaramicios si nu foarte ferm.
Am invelit aluatul in folie alimentara de plastic si l-am pus in frigider pentru aproximativ 8 ore.
L-am scos din frigider cu o ora inainte de a-l folosi si l-am lasat la temperatura camerei. Apoi am presarat putin faina si am intins o bucata din el cu ajutorul unui sucitor.
Am decupat covrigeii cu ajutorul unei forme. Puteti gasi forme de felul acesta la piata, pe eMag, sau in magazinele cu tot felul de maruntisuri pentru bucatarie.
Am indepartat surplusul de aluat de la fiecare covrigel in parte si am format o bila pe care apoi am intins-o din nou cu sucitorul.
Veti observa ca aluatul pentru covrigei, chiar daca are drojdie, nu va creste ca si painea sau cozonacul. Am pus drojdie cat sa fie un aluat afanat.
Am uns fiecare covrigel cu galbenus de ou si apoi am pus tava in cuptorul preincalzit. Covrigeii se coc timp de 15 minute la 180C.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video: