Concentrat de menta
Menta noastra de gradina s-a facut frumoasa si bogata si anul acesta. Si ca de fiecare data, prima recolta o folosesc sa pregatesc un sirop pentru iarna. Numai ca de 2-3 ani am inceput sa fac un fel de concentrat de menta si nu neaparat sirop.
Am redus cantitatea de zahar si am marit-o pe cea de menta dar si timpul de infuzare. Iese o minunatie pe care o recomand oricui!
Ingredientele folosite:
-2 kg zahăr
-5l apa
-2 lămâi
-800g menta de grădina
Am cules toata menta din gradina. Eu folosesc planta cu tot cu tulpina deoarece si aceea are multa aroma.
Cu o foarfeca de gradina am taiat menta in mai multe bucati astfel incat sa incapa in vasul in care urma sa le fierb.
Apoi le-am spalat bine sub jet de apa.
Le-am asezat in doua vase deoarece nu au incaput in unul.
Pentru ca urma sa folosesc si coaja, am cumparat lamai bio pe care le-am spalat si feliat.
Dupa ce am asezat si feliile de lamaie am pus zaharul. In fiecare vas am pus jumatate din cantitatile enumerate mai sus.
Am adaugat si apa in fiecare vas.
Am pus vasele la foc si am asteptat sa inceapa sa fiarba, apoi sa dea cateva clocote.
In total a durat cam o ora. Dupa ce am stins focul am asezat cate un capac pe fiecare vas. Am lasat menta la infuzat in loc rece pentru 36 de ore.
Dupa ce au trecut cele 36 de ore, am spalat sticlute pentru a pune concentratul in ele. Am folosit capace noi pe care le-am strans bine.
Am pus sticlele intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie in care am adaugat si putina apa. Am pus tava in cuptor si l-am pornit la 140C. Am sterilizat sticlele pentru 30 de minute, dupa care le-am scos si le-am acoperit cu o patura pana s-au racit complet.
Noi folosim acest concentrat ca atare, la limonade, cocktailuri alcoolice sau non-alcoolice. Uneori ne ramane si de pe un an pe altul fara a i se schimba culoarea, gustul sau consistenta.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: