Desert / Dessert

Coliva cu multa nuca

Pana de curand nu am fost interesata sa invat cum se face coliva. Am primit de fiecare data cand mi s-a oferit si se numara printre deserturile pe care nu le-as refuza niciodata.

Dar cum in viata esti nevoit sa treci si prin evenimente mai putin placute, iata ca anul trecut am ajuns si in punctul in care am inceput sa pregatesc si eu coliva. Asa ca am luat reteta clasica, am ascultat toate sfaturile primite si in final am aromat coliva dupa gustul meu.

Ingredientele folosite pentru aceasta coliva:

-500 g arpacaș
-1.75 l apa
-350 g zahăr
-1 lingurița de sare
-200 g nuca măcinată
-200 g nuca prăjită, tăiată grosier
-coaja de la o lămâie
-esența de rom
-esența de vanilie sau zahar vanilat

Pentru decorat:

-cacao
-4-5 biscuiti
-bombonele

In cazul in care nu va place sa puneti cacao, biscuiti, bombonele pentru decor, nu e nici un fel de problema. Am vazut multa lume care pune numai samburi de nuca.

Pentru inceput am spalat foarte bine arpacasul. Mama m-a invatat sa spal arpacasul in 9 ape. Lumea spune pe la tara uneori ca si in 6 ape ar fi suficient. Voi alegeti in cate ape il spalati dar tineti cont ca in general e destul de mult praf in arpacas.

Cam asa arata arpacasul dupa ce l-am spalat in cele 9 ape.

Am ales o oala cu strat antiaderent de piatra si am pus arpacasul. Poate fi orice alt fel de oala cu fundul gros. Apoi am adaugat apa pe care am masurat-o. Este foarte important sa puneti cantitatea potrivita de apa – sa nu fie nici prea multa dar nici prea putina pentru ca arpacasul va avea nevoie sa fiarba si sa se umfle.

Apoi am pus si sarea. Am potrivit focul sa fie la intensitate medie si am pus un capac pe oala. Dureaza aproximativ 40 de minute pana arpacasul va fierbe.

Cat a fiert arpacasul am macinat nucile si le-am prajit pe cele pe care urma sa le tai grosier.

Am dat la robot si cativa biscuiti pentru a avea sa pun la decor.

Intre timp arpacasul a inceput sa fiarba si sa faca spuma. Am scos-o cu ajutorul unei palete.

Am amestecat periodic arpacasul pentru a nu se lipi de vas. Veti observa ca la un moment dat va deveni foarte dens si ca aproape toata apa s-a evaporat si arpacasul a inflorit. Acest lucru inseamna ca a fiert si este momentul pentru urmatoarea faza.

Este momentul in care am pus zaharul, am amestecat si am mai lasat sa fiarba inca aproximativ 10 minute. Am amestecat in continuu. Atentie – nu dati focul prea mare pentru ca bolboroseste.

Dupa ce am stins focul am presarat nuca macinata pe toata suprafata. Astfel veti preveni formarea unei cruste. Am pus oala afara pentru cateva ore deoarece este nevoie ca rapacasul sa fie racit complet.

Intre timp am taiat grosier nuca prajita.

Intre timp s-a racit arpacasul. Am pus si nuca taiata grosier in vasul in care aveam arpacasul fiert si racit.

Am inceput sa amestec. Initial am vrut sa folosesc o lingura sau o spatula insa m-am convins repede ca tot cu mana ma descurc mai usor.

Am pus esenta de rom. Aici nu am o cantitate pe care sa v-o dau pentru ca depinde foarte mult de gusturile voastre dar si de intensitatea aromei pe care o veti folosi.

Am razuit coaja unei lamai bio si am adaugat-o. Am framantat apoi bine coliva.

A urmat apoi asezarea pe platou. Si aici m-am folosit tot de mana pentru ca am constatat ca ma descurc mult mai usor. Pana la urma cine nu a facut castele de nisip? Si aici e cam acelasi principiu.

Pentru finisare m-am ajutat totusi de o spatula de silicon.

Si apoi a urmat partea care mie mi se pare cea mai migaloasa-decorarea.

Aici m-am descurcat putin mai greu pentru ca am folosit sablon pentru prima data. De obicei faceam crucea din bomboane si mergea un pic mai bine si mai repede. Dar cum este chestie de obisnuinta, stiu ca data viitoare va fi mult mai usor!

Satisfactia este maxima atunci cand stii ca ai facut cu mainile tale ceva pentru sufletul celor dragi. Cel putin asta am simtit eu.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d