Carne de vita / Beef,  Ciorbe si supe / Soups

Ciorba de vita cu gulie

Pana apar mai multe verdeturi prin gradini si piete ne descurcam si cu o ciorba de vita cu legume. Si azi m-am gandit sa va arat cum am facut ultima data ciorba de vita cu legume. Am folosit gulie si a fost extraordinar de buna!

Gulia e genul de leguma pe care daca nu stii la ce o poti folosi o cam ocolesti la piata sau supermarket. Eu o cumpar de obicei pentru ciorbele de vita sau supe crema, dar nu o ocolesc daca imi doresc o salata delicioasa sau pur si simplu cu sos de smantana.

Pentru ciorba aceasta am folosit urmatoarele ingrediente:

-500 g de carne de vita cu os
-2 gulii
-1 ceapa
-1 rădăcina de păstârnac
-1 rădăcina de pătrunjel
-1 ardei gras verde
-1/2 ardei rosu
-câteva felii de țelină
-50 ml ulei
-400 ml bulion
-sare
-piper
-apa
-leuștean sau pătrunjel (optional)

De data aceasta am cumparat o bucata de rasol de vita.

Pentru ca mi se parea ca este carne de vita mai degraba decat de vitel si pentru ca aveam altceva de facut, am preferat sa fierb carnea la slow cooker timp de 6 ore. In cazul meu a fost suficient. Daca vi se pare ca nu e fiarta, suplimentati timpul. Am pus numai apa, fara sare sau altceva.

Dupa ce a fiert, am taiat-o in bucati mai mici. Am pastrat numai o parte din apa in care a fiert carnea pentru a o adauga la ciorba. Fiind carne de vita si nu de vitel, gustul era foarte pronuntat.

Dupa cum vedeti, o parte din legumele folosite sunt din cele pe care le congelez toamna sau chiar dupa ce merg la cumparaturi la piata. In ultima perioada ma straduiesc sa evit risipa. Fiind singura si inca neputand sa ajustez portiile astfel incat sa pregatesc fix cat consum, am fost pusa in situatia de a arunca diverse legume sau fructe. Congelam si inainte destul de multe legume si radacinoase ca sa fiu mai eficienta, dar acum am devenit si mai atenta. Va incurajez si pe voi sa faceti la fel daca aveti posibilitatea sa congelati.

Pentru inceput am curatat guliile si le-am taiat in cubulete.

Am continuat apoi cu morcovii.

Pastarnacul, radacina de patrunjel si telina a trebuit sa le las sa se dezghete putin si apoi le-am taiat si pe ele cubulete.

In final am taiat si ceapa marunt.

Am pus oala pe foc si am turnat uleiul.

Dupa ce uleiul s-a incalzit am pus ceapa.

Cand ceapa a devenit sticloasa, a venit momentul sa adaug morcovul.

Dupa 2-3 minute am pus telina.

Imediat dupa aceea am pus si pastarnacul si radacina de patrunjel.

Cand toate radacinoasele si ceapa s-au calit, am pus si cubuletele de gulie.

Dupa 2-3 minute am turnat apa. Apoi am completat pana am umplut oala. Am lasat ciorba sa fiarba.

Cand legumele au fost aproape fierte am pus ardeiul. Fiind congelat si el nu era necesar sa fiarba prea mult.

Imediat dupa aceea am pus o parte din apa in care a fiert carnea, sare si bulionul. Am lasat sa fiarba in continuare pentru inca vreo 5 minute.

Am pus si carnea si am lasat sa fiarba pentru alte cateva minute.

In final am stins focul si am adaugat putin leustean uscat. De obicei cand pun in bol imi place sa adaug si putin din cel verde sau congelat pentru mai multa aroma.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:
https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

One Comment

  • bmj.ro

    Ciorba de vita cu legume este gata si este delicioasa! Puteti adauga deasemenea leustean sau patrunjel proaspat pentru a da un plus de aroma. Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d