
Chiftele cu vinete și mozzarella
Este sezonul vinetelor si mie imi plac aceste legume in mod deosebit. Mi-am propus ca anul acesta sa incerc sa le fac si altfel decat salata clasica (a carei reteta constat ca nu am pus-o aici!) si sa le pun in valoare asa cum merita.
Zilele trecute am vazut intr-o emisiune culinara a unui chef din Italia o reteta tare simpla de chiftele cu vinete si mozzarella. Mi s-a parut foarte interesanta si am facut-o si eu. Ei bine, am repetat-o pentru ca am vrut sa o filmez, sa o pastrez si sa o fac si alte dati.

Iata ce ingrediente am folosit pentru aceasta reteta:
-200 g mozzarella
-3 vinete potrivite
-o felie mare de pâine
-200 ml lapte
-5 linguri pesmet
-3 linguri faina
-3 căței de usturoi
-1 ceapa
-1 ou
-sare (după gust)
-piper măcinat (după gust)
-oregano verde
-menta verde
-500 ml ulei pentru prăjit
-200g pesmet pentru tăvălit

Am constatat acum ca oul nu se vede in fotografie, desi el era acolo in stanga. Voi neaparat sa-l puneti pentru ca are un rol foarte important.

Am inceput cu taierea vinetelor in cuburi. Va recomand sa le taiati in cubulete mai mici decat le-am taiat eu.

Cuburile de vinete le puneti fie in cuptor, fie in air fryer, timp de 10 minute la 175C. Vinetele vor trebui sa se inmoaie si sa elimine din suc. Daca vi se pare ca nu sunt inca moi, le puteti lasa cateva minute in plus, insa tineti cont ca vor trebui sa fie inca ferme cand le scoateti.

Intre timp am pus bucatelele de paine cu tot cu coaja intr-un castron.

Am pus laptele peste paine si am lasat-o sa se inmoaie.

Intre timp s-au facut si vinetele si le-am lasat sa se raceasca putin.

Am folosit un blender pentru a marunti ingredientele. Am pus usturoiul.

Apoi am adaugat si ceapa.

Apoi au urmat si painea pe care am stors-o de laptele in exces dar si verdeata.

Am mixat putin cat sa omogenizez compozitia.

Am pus compozitia obtinuta peste cubuletele de vinete care intre timp s-au racit, mozzarella stoarsa bine si razuita si oul.

Apoi am adaugat pesmetul. Tot acum am pus si sarea si piperul.

In final am pus si faina si am amestecat cu mana.

Am format niste bile mai maricele pe care le-am tavalit prin pesmet pentru a obtine o crusta crocanta. Voi puteti sa faceti chiftelele si mai mici, daca marimea cuburilor de vinete va permite acest lucru.

Le-am prajit in ulei incins dupa care le-am scos pe un pat de servetele absorbante. Le puteti servi calde sau reci, cu sos sau simple. Noua ne-au placut mult calde probabil datorita si mozzarellei care le dadea o textura foarte faina.

Crusta de pesmet e foarte crocanta si gustoasa.

Pentru aceste chiftelute am facut un sos simplu de iaurt, usturoi, ulei de masline, sare si menta. S-a potrivit perfect!

Sunt absolut delicioase si usor de facut!

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

