Desert / Dessert

Chec cu pere posate

Iata ca toamna si-a intrat cu adevarat in drepturi, chiar daca nu au inceput inca zilele ploioase nesfarsite. Simt ca si ultimele raze caldute de soare in curand vor fi amintire. Si nu pot sa nu fiu nostalgica si sa nu ma gandesc la vara!…Dar ma consolez cu gandul ca macar ne-au ramas cateva flori si multe fructe sa ne bucuram inca putin pana vine iarna cea grea.

A sosit si perioada in care pregatesc mai multe retete cu pere, mere, gutui. Iar una dintre ele care mie imi e tare draga e cea de chec cu pere posate.

Ingredientele folosite pentru aceasta reteta:

Blat
-110g faina
-180 g albus (sau 4 oua întregi)
-100g zahăr
-1 plic praf de copt
-30g unt
-50g nuca
-1 lingura condimente (amestec scortisoara,cuisoare,nucsoara)

-3 pere tari
-1 canuta de vin roșu
-300ml apa
-2 linguri de zahăr
-2 linguri condimente amestec

Ati observat deja ca am folosit numai albusuri. Ei bine, se intampla uneori sa folosesc multe galbenusuri pentru anumite retete si sa-mi ramana albusuri. De obicei le congelez si apoi fac prajituri cu ele.

Pentru inceput am posat perele. Eu nu am avut mai mult vin rosu dar voi puteti folosi numai vin pentru posat – fara grija, chiar daca vor consuma si copii chec, deoarece alcoolul se va evapora la fierbere.

Am pus si zaharul.

Apoi a urmat mixul de condimente.

Perele au fost curatate de coaja insa nu am scos si cotorul-am preferat sa le las asa ca sa-si pastreze cat mai bine forma.

Apoi am pus apa, pentru ca asa cum ziceam, nu am avut suficient vin. Am pus perele sa fiarba in jur de 15 minute.

Ele nu trebuie sa fie foarte moi, asa ca le-am scos pe o farfurie dupa cele cateva minute de fierbere.

Intre timp am inceput sa prepar blatul. Am pus albusurile in vasul mixerului si l-am pus in functiune la viteza mica. Apoi am crescut progresiv viteza.

Dupa cateva minute am obtinut o spuma – albusurile si-au dublat volumul.

Am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana cand spuma a devenit lucioasa si ferma.

Am pus si un pliculet de praf de copt si am continuat sa mixez.

A urmat apoi mixul de condimente.

Dupa ce am terminat de mixat, am pus faina treptat si am amestecat cu o spatula. Am avut grija sa pastrez aerul incorporat in bezea, asa ca am facut miscari circulare atunci cand am omogenizat compozitia.

Am topit untul si l-am lasat putin sa se racoreasca. Apoi l-am adaugat treptat in compozitie si am amestecat incet, cu miscari circulare.

Tot atunci am pus si nucile si le-am incorporat.

Am turnat compozitia intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt, dupa care am asezat si perele.

Am copt checul timp de 30-35 de minute la 170C. Eu folosesc mereu o scobitoare sa testez checul si sa vad daca este copt.

Checul meu s-a bucurat de multa apreciere! Intre timp am mai facut unul pe care l-am trimis la o sarbatoare a recoltei la scoala nepotului meu.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d