Castraveti murati dulci acrisori
In fiecare an imi place sa pun cateva borcane de castraveti murati dulci acrisori, care se mentin crocanti tot anul, ba chiar si doi ani. Nici anul acesta nu face exceptie!
Cu mai multi ani in urma am inceput sa folosesc o reteta de castraveti murati pe care am tot adaptat-o. Ultima adaptare a fost dupa o vizita in Estonia unde am descoperit ca ei pun castravetii murati intr-o zeama dulce acrisoara si folosesc marar verde si felii de ardei iute. Si pentru ca ei sa ramana crocanti, nu uit niciodata sa pun hrean si miere in loc de zahar.
Iata ce am folosit pentru aceasta reteta:
-castraveți
-pentru fiecare borcan de 720 ml am folosit:
-1/2 lingura sare de murături
-piper
-50 ml oțet
-câteva crenguțe de mărar verde
-câteva felii de ardei iute
-câteva felii de hrean
Opțional: felii de ceapa, morcov sau usturoi
Am cumparat 5 kg de castraveti, cum fac de altfel in fiecare an. Nu am nevoie de mai multi pentru ca pun mai multe feluri de muraturi si nu suntem o familie mare.
Am spalat bine castravetii, cu multa apa, am curatat hreanul si l-am taiat in fasii. Apoi am clatit mararul.
Eu spal foarte bine si borcanele, fie in chiuveta, fie in masina de spalat vase. Am pus in fiecare borcan cam cate o jumatate de lingura de sare de muraturi.
Am turnat apoi si otetul in fiecare borcan. Eu pun intre 30 si 50 ml de otet. Ca si orientare, daca nu vreti sa masurati, puteti sa puneti otet pana la prima dunga de jos a borcanului, ba chiar si sub ea putin.
Tot acum am adaugat si piperul boabe.
Ardeiul iute il tai felii cu o foarfeca de bucatarie pentru a ma asigura ca nu il ating si nu ma vor ustura degetele.
Apoi am inceput sa aranjez castravetii in pozitie verticala. De obicei am grija sa nu fie nici prea mici, nici prea mari si sa aiba toti cam aceeasi dimensiune. Nu, nu sunt adepta pefectiunii, insa veti vedea ca in general sunt deja sortati la piata sa fie cam la fel toti.
Am pus si cateva fire de marar verde.
Printre castraveti am strecurat si bucati de hrean.
Am făcut 4l de apa amestecată cu miere. Eu am pus 1 lingura de miere/ 1 l de apa călduță. Dacă doriți sa fie mai dulci, puneți 6 linguri de miere la 4 l de apa.
Am amestecat bine pana s-a dizolvat mierea.
Am umplut fiecare borcan cu apa cu miere.
Daca doriti puteti adauga si felii de morcovi, de ceapa sau usturoi. Uneori pun si eu. Anul acesta am preferat sa ii fac simpli.
Am sters fiecare borcan, le-am pus cate un capac si le-am strans bine.
Am asezat borcanele intr-o tava in care pusesem hartie, dupa care am bagat-o in cuptor. Am pus putina apa in tava. Am sterilizat borcanele de castraveti timp de 40 de minute la 150 de grade Celsius. Le-am lasat sa se raceasca dupa care le-am depozitat intr-un loc racoros – eu le-am pus in beci.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: