Carne de curcan cu gutui / Turkey with quinces
Uitandu-ma la pozele pe care vreau sa le atasez acestui post mi-am adus aminte de o intamplare din copilarie.
Parintii mei s-au hotarat sa zugraveasca apartamentul in care locuiam. Si cum era luna octombrie si in orice casa gaseai gutui, nici la noi nu era exceptie.
Aveam 7-8 ani si eram un copil cuminte, care nu iesea din cuvantul parintilor. Aveam o singura problema: eram plina de idei. Impreuna cu surorile mele mai mari (nu foarte mari :))! ) am considerat ca nu putem curata puful de pe gutui decat daca le frecam de perete…va inchipuiti cum aratau peretii dupa ce am terminat de “curatat” vreo 8-9 gutui! :)) De fiecare data in aceasta perioada imi aduc aminte de aceasta intamplare si zambesc fericita ca inca exista ceva frumos in lumea asta, care ne mai destinde putin: amintiri despre copilaria noastra.
Dar sa trecem la treaba. Iata de ce avem nevoie:
– 500 g curcan (eu am avut piept)
– 50 g unt
– 4 gutui
– 100 g zahar
– apa
Gutuile se spala bine si se taie bucatele. Nu, nu le frecati de pereti! :))
Carnea se taie bucati medii si se rumeneste intr-o tigaie impreuna cu untul. Apoi se pune intr-un vas termorezistent.
Zaharul se caramelizeaza.
We will caramelize the sugar.
Se adauga gutuile peste zaharul caramelizat. Se amesteca 1-2 minute dupa care se adauga apa cat sa acopere gutuile.
Lasam gutuile sa fiarba 10 minute. Apoi se pune amestecul in vasul termorezistent impreuna cu bucatile de carne si se baga in cuptorul preincalzit pentru cca 45 de minute (timpul depinde de cuptor si de carne).
Acest fel de mancare se serveste cald, cu sau fara garnitura. Daca doriti sa serviti cu garnitura va recomand un piure de cartofi.
Daca aveti la indemana un vin fiert cu scortisoara si cuisoare, merge de minune! :))
If you have some boiled wine with cinnamon and cloves, don’t hesitate and drink some! :))