Stiu ca este perioada in care toata lumea cauta retete pentru Pasti. Eu m-am gandit totusi sa fiu prevazatoare si sa pun o reteta pentru valorificarea cozonacului ramas si pe care nu mai vrea nimeni sa il consume.
Asa ca am facut o budinca simpla de cozonac si cateva fructe de prin frigider. Nu este o reteta complicata si nici ingredientele nu sunt foarte sofisticate.Veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
– un cozonac
– 400 ml lapte
– 100 g unt
– 200 g zahar
– cateva prune, mere, pere, ce fructe cu pulpa aveti prin casa
– stafide
– coaja de lamaie sau esenta de lamaie
– zahar vanilat
– scortisoaraAm taiat cozonacul felii de grosime potrivita.Prunele pe care le aveam sunt din cele gasite prin magazine si care sunt foarte aspectuoase insa la gust lasa de dorit – ale mele au fost foarte astringente si acrisoare. Le-am spalat si am taiat felii mari si mai grosute.Am folosit o tava cu pereti detasabili in care am presarat zahar. Apoi am asezat felii de prune.Merele curatate de coaja si taiate cubulete le-am pus intr-o tigaie impreuna cu untul. Am adaugat si cateva felii de prune si stafidele. Dupa ce merele s-au inmuiat putin am pus si zaharul. Am obtinut o compozitie asemanatoare cu cea pentru placinta cu mere.In final am pus coaja de lamaie rasa, scortisoara si zaharul vanilat. Umplutura mea pentru budinca mirosea absolut minunat!Am inmuiat bucatile de cozonac in lapte si le-am asezat frumos in tava de jur imprejur, dar si peste feliile de prune dupa care am adaugat umplutura. In final am pus un “capac” de bucati de cozonac.Am pus budinca in cuptor la 160 de grade si am lasat-o cam 50 de minute. Timpul insa trebuie ajustat in functie de consistenta cozonacului. Este bine sa incercati budinca sa vedeti daca este gata-cozonacul de deasupra trebuie sa nu mai fie umed ci ferm. Am lasat budinca sa se raceasca, am intors-o pe o farfurie intinsa cu feliile de prune deasupra si abia apoi am taiat-o. Umplutura va fi astfel mai ferma si se va taia usor.Am pudrat budinca inainte de a o servi insa merge si fara zahar, alaturi de o cafea aromata. Spor la treaba si pofta buna!