Biscuiti cu nuca si gem de caise
Dupa o prima saptamana in care lucrurile la noi au fost destul de amestecate (sarbatori, serviciu, treburi casnice, calatorii amanate, si altele), m-am gandit ca poate si voua v-ar placea sa aveti reteta de biscuiti cu nuca si gem de caise pentru zilele care urmeaza, speram ceva mai linistite. Vorba aceea – in a doua saptamana a anului lucrurile se mai asaza si ne facem rutina noastra.
Mie imi plac mult biscuitii cu nuca. Si mai mult imi place ca ei sa fie ori cu un gem acrisor, ori cu magiun sau chiar crema de lamaie sau portocala. De data aceasta am vrut sa folosesc din gemurile de caise pe care le-am facut din fructele din gradina noastra. Au iesit deliciosi in aceasta combinatie!
Ingredientele pe care le-am folosit sunt convinsa ca le aveti si voi in casa.
-370 g faina
-2 oua
-150 g unt
-100 g nuca măcinată
-100 g zahăr pudra
-esența vanilie
-coaja unei lămâi
-gem de caise
Pentru inceput am macinat nuca la robot si am scos untul din frigider ca sa se incalzeasca. Voi o puteti da prin masina de tocat de razuit nuci.
Dupa ce untul s-a incalzit si s-a inmuiat la temperatura camerei, l-am pus in bolul mixerului.
Am pus apoi si ouale.
Am inceput sa mixez la viteza mica pentru a omogeniza ingredientele.
A urmat apoi zaharul pudra.
Intre timp am razuit si coaja unei lamai bio. In cazul in care nu aveti o lamaie care sa nu aiba coaja tratata, va sfatuiesc sa folositi putina esenta.
Tot acum am pus si nuca macinata.
Am pus din nou in functiune mixerul. Apoi, dupa ce am amestecat putin ingredientele, am adaugat faina.
Am mixat la viteza medie cu robotul pana am obtinut un aluat potrivit de tare si nu foarte elastic.
Am adunat aluatul cu ajutorul unei spatule de silicon si l-am pregatit pentru a-l pune intr-o punga.
Dupa ce am pus aluatul in punga l-am lasat sa se odihneasca in frigider pentru o jumatate de ora.
Cand jumatatea de ora a trecut, am scos aluatul din frigider si l-am impartit in doua bucati.
Am intins o bucata de aluat pe masa pudrata cu faina. Grosimea trebuie sa fie de 3-4 mm-adica aluatul sa nu fie prea gros, dar nici prea subtire. Apoi am decupat biscuitii. Bucatile ramase in urma decuparii le-am refolosit si am decupat alti biscuiti.
Am asezat biscuitii intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Am intins apoi a doua bucata de aluat. Am decupat biscuitii cu doua forme – una mai mare, una mai mica.
Am copt biscuitii la 170C pana au devenit aurii – dureaza cam 20 de minute. Atentie totusi la cei care au marginile mai subtiri deoarece au tendinta sa se coaca/arda mai repede.
I-am lasat sa se raceasca pe un platou, dupa care am pus pe fiecare putin gem. Biscuitul decupat l-am pus dupa aceea.
Daca doriti ii puteti pudra cu zahar inainte de servire. Mie imi plac pudrati cu zahar vanilat, langa o cafea buna.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: