Ardei umpluti cu sos de rosii si marar
Eu am considerat mereu ardeii umpluti ca fiind un fel de mancare de vara. Probabil pentru ca mai demult nu era chiar atat de usor sa gasesti ardei in toiul iernii. Nici acum nu sunt prea gustosi cei pe care-i gasim iarna, asa ca pentru mine ramane in continuare o mancare de vara. Mai pun si la congelat dar parca tot nu sunt la fel ca si cei de vara!
De data aceasta am facut ardei umpluti cu sos de rosii si marar sa simt ca in sfarsit a venit vara. In zona de unde provine familia mea se face ardeiul umplut si cu zeama, pe post de ciorba, dar si cu sos. Eu de data aceasta am preferat sa fac un sos putin mai deosebit, cu marar.
Ingredientele folosite pentru aceasta reteta:
-500 g carne tocata
-8 ardei de mărime medie
-4 linguri de orez
-1 jumătate de ceapa
-50 ml ulei
-1 lingura boia dulce
-sare
-piper
-cimbru
-apa (in care vor fierbe ardeii)
Sosul
-1 jumătate de ceapa
-50 ml ulei
-400g amestec ardei și roșii (sau 2 roșii și un ardei)
-320 ml bulion
-2 linguri pasta de tomate
-1 legătura de mărar
Am ales ardei de marime medie, pe care i-am spalat si curatat de seminte si cotor. Am pastrat insa capacul pe care l-am facut pentru a scoate semintele.
Pentru inceput am curatat, spalat si taiat ceapa.
Am pus o tigaie la incalzit dupa care am turnat putin ulei.
Cand s-a incalzit uleiul am pus si ceapa sa se caleasca.
Dupa 1-2 minute am pus si orezul pe care l-am spalat in prealabil in 2-3 ape.
Cand orezul si ceapa au capatat culoarea aurie am pus paprica. Am mai lasat sa se caleasca impreuna pentru un minut, maxim doua. Am luat apoi tigaia de pe foc si am lasat amestecul sa se raceasca putin.
Am pus carnea tocata intr-un castron si am maruntit-o.
Am pus apoi amestecul de orez si ceapa.
Am adaugat si condimentele si cimbrul. Apoi am amestecat bine toata compozitia.
Am umplut fiecare ardei avand grija sa las putin loc deoarece orezul se va umfla in timpul fierberii.
Am asezat ardeii intr-o cratita, in pozitie verticala, si pe fiecare am pus partea superioara taiata pentru a scoate semintele.
Am pus sa fiarba apa dupa care am turnat-o clocotinda peste ardei. Am adaugat putina sare si am asezat un capac deasupra, dupa care am pus cratita la foc mediu. Ardeii vor fierbe in 1,5-2 ore (depinde de orez, de carnea folosita).
Intre timp am facut si sosul pentru ardei. Am pus o cratita sa se incalzeasca dupa care am turnat putin ulei.
Am pus ceapa si am lasat-o sa se caleasca 2-3 minute la foc mic.
Eu am folosit un amestec de rosii si ardei conservate pentru iarna. Am folosit mixerul vertical pentru a marunti bucatile de legume.
Am pus piureul obtinut in cratita, peste ceapa.
Imediat dupa aceea am pus bulionul si am amestecat bine.
Apoi am adaugat o lingura de pasta de tomate (cea din fotografie e preferata mea). Am lasat sosul sa fiarba aproximativ 30 de minute.
Am luat cratita de pe foc si am pus mararul.
Intre timp au fiert si ardeii umpluti. E momentul sa asezam masa!
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: