Desert / Dessert

Tarta delicioasa cu mere si nuca

Nu avem niciodata suficiente deserturi cu mere! Oricate variante ai avea, oricate idei ai vazut pe la altii, parca tot mai trebuie sa experimentezi un pic. Cam asa fac si eu!

Am mai multe retete de placinta cu mere, tarte, biscuiti, budinci si parca tot mai vreau ceva in plus. Asa ca m-am pus pe treaba si am facut niste retete pe care vreau sa vi le prezint si voua. Sunt retete care se fac usor, sunt gustoase, au ingrediente la indemana oricui si pot sta pe masa la pranz sau la o reuniune intre prieteni sau familie.

Cred ca fiecare dintre noi avem mere care poate nu sunt de revista insa sunt gustoase, aromate si de cele mai multe ori vin din livezile noastre de la tara. Imi doresc mult sa aducem in prim plan fructele care se gasesc la noi in fiecare sezon si sa profitam cat putem de mult de soiurile noastre autentice.

Ce ingrediente am folosit pentru aceasta reteta. Forma mea are 26 cm in diametru. Puteti sa folositi si o forma dreptunghiulara sau patrata.

Blat
-250 g faina
-100g zahăr brun
-250g mascarpone
-100g nuca
-2 gălbenușuri
-vanilie

Umplutura
-7 mere
-200g zahăr brun
-1 lingura Violife (grasime vegetala) sau unt
-condimente pt turta dulce

Bezea
-90 g albus ou
-75 ml apa
-240 g zahăr
-sare
-vanilie

Dupa cum vedeti, merele mele sunt din acelea care se gasesc la piata. Daca sunt mai micute, folositi mai multe.

Am macinat nucile la robot, fara a le praji inainte.

Am pus mascarpone in bolul mixerului. Daca nu aveti mixer planetar nu va faceti probleme-unul obisnuit, de mana, isi face treaba.

Am pus si zaharul, dupa care am inceput sa mixez la viteza mica.

Am pus apoi si nuca macinata si am continuat sa mixez.

Am adaugat si galbenusurile.

In final am adaugat faina si aromele si am mixat pana am obtinut un aluat nici prea tare, nici prea moale.

Am acoperit vasul si am lasat aluatul sa se odihneasca in camara pentru 15-20 de minute.

Intre timp am curatat merele si le-am taiat in cubulete .

Am luat o tigaie incapatoare si am pus-o pe foc. Am pus in ea merele taiate cubulete.

Dupa cateva minute am presarat zaharul deasupra si am inceput sa amestec incet cu o spatula.

Am pus condimente ramase de la Craciun, din acelea pentru turta dulce. Daca nu va place mixul pentru turta dulce, folositi numai scortisoara.

Intre timp merele au lasat putina zeama care se va evapora. Zaharul s-a caramelizat si aroma de turta dulce s-a combinat minunat cu restul.

De data aceasta am adaugat grasime vegetala de la Violife deoarece voiam sa o incerc. De obicei pun unt si gustul este minunat. Am lasat sa se topeasca grasimea vegetala, am amestecat si am mai lasat tigaia pe foc cateva minute. Apoi am luat-o si am lasat merele sa se racoreasca.

Am presarat faina pe masa si am pus aluatul.

Am intins aluatul astfel incat sa aiba forma rotunda si sa acopere tot vasul, inclusiv peretii. Am presarat forma cu faina dupa care am asezat aluatul.

Am taiat surplusul de pe margini si am intepat aluatul cu o furculita in mai multe locuri.

Am asezat peste aluat o hartie de copt pe care am pus fasole boabe. Am pus vasul la cuptor la 180C si am copt crusta pana marginile au devenit aurii.

Am scos cu grija fasolea dupa care am pus merele.

Dupa ce am intins stratul de mere, am pus din nou vasul la cuptor si am mai copt tarta pentru inca 10 minute.

M-am hotarat sa fac pentru aceasta tarta o bezea italiana. Pentru bezeaua italiana se face un sirop de apa cu zahar. Acest sirop trebuie sa ajunga la 110C sau 120C (parerile sunt impartite). Eu am adus siropul la 110C.

Am pus albusurile in bolul mixerului si le-am batut putin cu un praf de sare. Am asteptat apoi ca siropul sa ajunga la 110C inainte de a continua cu mixarea lor.

Am verificat constant temperatura cu un termometru, avand grija sa nu ating fundul ibricului (care evident era fierbinte).

Odata ajunsa temperatura la 110C, am luat ibricul de pe foc. Am inceput sa mixez albusurile adaugand siropul in fir subtire. Am continuat sa bat bezeaua pana s-a racit. Am obtinut o bezea lucioasa, cu textura fina.

Am pus bezeaua intr-un pos dupa care am ornat toata suprafata tartei.

Am caramelizat bezeaua cu o torta. Neaparat sa fiti atenti cum o folositi! Eu am schimbat torta de curand si se pare ca este mult mai puternica decat cea pe care o aveam.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/channel/UCGR2NbyzM1eUXnlgCIppcBw/featured

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: