Paine/Bread,  Uncategorized

Paine cu oregano si ceapa uscata

Probabil ca multi dintre voi ati vazut zilele acestea o reteta de paine cu foarte putina drojdie a lui Chef Bontea. Exista multe alte variante ale retetei, mai vechi sau mai noi.

Am fost curioasa si am incercat-o si eu dar putin modificata deoarece imi doream o paine cu oregano si ceapa uscata. Ce a iesit? Pai frumusetea asta…

Ingredientele folosite de mine sunt urmatoarele:

  • 390 ml de apa calduta
  • 500 g faina (plus 50g pentru a pudra masa si castronul)
  • 10g sare
  • 3-5g drojdie proaspata
  • oregano proaspat
  • ceapa uscata
  • ulei de masline-cam 20 ml

Pentru aceasta reteta veti avea nevoie de o cutie mare din pastic, cu capac-pentru dospire si de o oala de fonta cu capac – pentru coacere.

Pentru inceput mi-am cantarit ingredientele.
Intr-un bol mare am pus faina, sarea si apa calduta in care am dizolvat drojdia. Am amestecat putin cat sa nu ramana cocoloase de faina.
Aluatul obtinut l-am pus intr-o cutie mare (care are si capac) si in care am adaugat ulei de masline. Cutia am acoperit-o si am lasat-o la temperatura camerei timp de 30 de minute.
Dupa 30 de minute impachetam usor aluatul asa cum se vede in video. Se repeta impachetarea de inca patru ori, lasand aluatul sa se odihneasca cate 20 de minute de fiecare data. Apoi cutia se acopera si se lasa in frigider cam 12 ore (eu l-am lasat peste noapte).
A doua zi de dimineata mi-am pudrat masa cu faina si mi-am adus oregano si ceapa pe care am hidratat-o cu putin apa.
Mi-am luat oregano verde din gradinuta mea…
In videoclip vedeti cum arata aluatul dupa o noapte in care a stat la frigider.
Am pus oregano si ceapa si l-am impaturat dupa care l-am pus intr-un bol pudrat cu faina. Nu am acele cosulete speciale pentru dospit-banetoane.
Am acoperit frumusel vasul cu un prosop si am lasat aluatul sa dospeasca vreo 50 de minute.
Intre timp am preincalzit cuptorul la 250 de grade Celsius si am pus oala de fonta unsa cu un pic de ulei sa se incalzeasca. Cand aluatul a fost dospit, l-am pus in oala de fonta si i-am pus capac. Painea se coace pentru primele 30 de minute la 250 de grade, acoperita.
Dupa 30 de minute arata cam asa. Eu am lasat oala fara capac dupa aceea. Am mai copt painea cam 40 de minute la 220 de grade pentru ca ne place coaja mai rumena.
Cum a iesit? Vedeti in video!
Sunetul pe care il face coaja rumena? Vedeti si voi!
In comparatie cu o paine dospita cu o cantitate mai mare de drojdie si pentru mai putin timp, aceasta are consistenta mai densa dar totusi este aerata.
Sigur voi mai face aceasta reteta, si cu alte combinatii de ierburi si poate si seminte.
Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: