Prajitura cu mac si vanilie

Acum vreo 12 ani am gustat la o cunostinta o prajitura care mi-a placut mult. Nu stiu cum de am uitat sa ii cer reteta! De curand mi-am adus aminte de ea si am incercat sa gasesc reteta dar fara succes. Asa ca am facut prajitura dupa cum am crezut eu. Rezultatul a fost unul surprinzator. Prajitura a fost tare buna!

Ingredientele pe care le-am folosit sunt pentru o tava de aragaz, de 30/32 cm.
Blat-ingrediente pentru un blat (eu am copt doua blaturi, separat-deci cantitatile se dubleaza)
– 4 oua
– 4 linguri de faina
– 4 linguri de zahar
– 1/2 plic de praf de copt
– 1 lingura de mac macinat
– coaja de lamaie
– vanilie
Batem cu mixerul ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul si sunt foarte spumoase.
In timp ce amestecam cu mixerul, adaugam coaja de lamaie, vanilia, praful de copt.
La final adaugam faina cernuta treptat, amestecand cu o spatula sau cu o lingura de lemn, cu miscari de sus in jos astfel incat sa nu scoatem aerul din compozitie.
Compozitia obtinuta se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 160 de grade pana cand va trece testul scobitorii. Blatul se coace 15-20 de minute, pana cand devine auriu.
Dupa ce am copt blaturile le lasam sa se raceasca si preparam crema.

Crema
– 500 ml lapte
– 3 oua
– 3 linguri de amidon
– 8 linguri de zahar
– vanilie
– 200g unt
– 150g mac macinat
Amestecam foarte bine cu telul intr-un castron amidonul, galbenusurile si zaharul, apoi adaugam si laptele si amestecam pana la omogenizare. Fierbem crema la foc mic obtinem o budinca, pe care trebuie sa o lasam sa se raceasca, mai intai la temperatura camerei, apoi cam 20 de minute la frigider.
Batem untul cu mixerul pana obtinem o spuma. Adaugam lingura cu lingura budinca rece si amestecam cu mixerul pana obtinem o crema omogena. In final adaugam macul si vanilia si amestecam pana la omogenizare. Crema obtinuta se tine la frigider pana se foloseste.
Asezam primul blat pe o suprafata tare (eu l-am pus pe fundul unei tavi) dupa care punem crema si o nivelam. Se pune al doilea blat deasupra si se apasa usor. Prajitura se acopera cu film de plastic sau aluminiu si se pune in frigider pentru cateva ore. Inainte de servire se pudreaza cu zahar.

Sper sa va placa si voua cam la fel de mult cat ne-a placut si noua. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *