• Desert / Dessert,  Retete de post/Fasting period recipes

    Prajitura de post cu zmeura si ciocolata

    Prajitura aceasta este una dintre cele mai indragite in cercul meu de prieteni si colegi. Reteta originala este a unui tort facut de Andreea Chinesefood (https://andreeachinesefood.ro/2014/04/tort-vegan-cu-ciocolata-de-pos/?cn-reloaded=1) si pe care eu am adaptat-o putin. M-am gandit ca i-ar sta bine ca si prajitura, cu multa zmeura pe langa crema de ciocolata. Ingredientele folosite: Blat-6 banane coapte, medii-400 ml lapte vegetal-330 g zahăr-340 g faina-4 linguri de cafea instant-100 g cacao-14 g praf de copt-1 linguriță de bicarbonat de sodiu-vanilie Crema-1 cutie de 400 g lapte de cocos-100 g cacao-200 g zahăr-2 linguri cafea instant-2 linguri de amidon-60 ml ulei-esență de rom-vanilie-300-400 g zmeura (poate fi si congelata) Mi-am pregatit toate ingredientele…

  • Desert / Dessert,  Retete de post/Fasting period recipes

    Chec de post cu banane si afine

    Voi ce faceti bun pentru desert in perioada aceasta de post de dinainte de Paste? M-am uitat in magazine si nu mi-a placut nimic: fie erau biscuiti total neapetisanti, fie prajituri seci sau cu niste creme ciudate. Asa ca m-am gandit ca as putea face acasa un desert foarte simplu si foarte gustos. Asa mi-a venit ideea acestui chec de post cu banane si afine. Ingredientele de care aveti nevoie sunt foarte simple si mai mult ca sigur deja le aveti in casa: -300 g banane-180 g faina-150 g zahăr brun-100 ml cafea-50 ml ulei-o mana de nuci-1 praf de copt-1/2 linguriță bicarbonat de sodiu-1/2 linguriță scorțișoara-1/2 linguriță nucșoară-extract de…

  • Paste / Pasta

    Paste cu pui picant

    Daca ati ramas in pana de idei pentru un pranz rapid, o cina delicioasa sau nu mai stiti ce sa puneti la pachet pentru birou, vin eu cu o solutie – paste cu pui picant. Este o reteta care se face repede, are ingediente simple si nu are o mare complexitate. Adica fix ce ne trebuie intr-o zi in care suntem pe fuga si nu avem timp sa gatim ceva elaborat. Ingredientele folosite pentru aceasta reteta: -300 g piept de pui-250 g paste integrale-100 ml ulei de măsline-200 g ciuperci-1 ceapa-1 ardei rosu-1 lingura de pasta de roșii-1 linguriță pasta de ardei iute-100 g mozzarella răzuită-oregano-sare-piper Daca aveti ardei si…

  • Carne de vita / Beef,  Ciorbe si supe / Soups

    Ciorba de vita cu gulie

    Pana apar mai multe verdeturi prin gradini si piete ne descurcam si cu o ciorba de vita cu legume. Si azi m-am gandit sa va arat cum am facut ultima data ciorba de vita cu legume. Am folosit gulie si a fost extraordinar de buna! Gulia e genul de leguma pe care daca nu stii la ce o poti folosi o cam ocolesti la piata sau supermarket. Eu o cumpar de obicei pentru ciorbele de vita sau supe crema, dar nu o ocolesc daca imi doresc o salata delicioasa sau pur si simplu cu sos de smantana. Pentru ciorba aceasta am folosit urmatoarele ingrediente: -500 g de carne de vita…

  • Desert / Dessert

    Chec cu lamaie si mac

    Stiti oare despre mine ca sunt innebunita dupa citrice? Oricare ar fi ele, citricele se numara printre preferatele mele in orice anotimp, in dulciuri, mancaruri si chiar parfumuri. Din vacanta pe care am petrecut-o la Napoli si pe Coasta Amalfi am adus acasa ca suveniruri niste farfurii superbe si…lamai! Si cum nu erau suficiente prajituri facute cu lamaie pe-aici, am zis sa mai adaug si un chec delicios. Cu lamaie si mac, sa fiu mai precisa. Ingredientele folosite pentru aceasta reteta: Blat-130 g unt-6 oua-150 g zahăr-250 g faina-1/2 pliculeț praf de copt-1 linguriță bicarbonat de sodiu-2 linguri mac-vanilie-coaja răzuită a 2 lămâi Sirop-200 ml apa-100 g zahăr-zeama celor 2…

  • Ciorbe si supe / Soups

    Ciorba de fasole verde cu smantana

    In ultima perioada am simtit nevoia sa gatesc mai multe ciorbe. Pe unele dintre ele nu le-am mai facut de mult timp, pe altele le-am gatit dar nu le-am filmat si fotografiat. Reteta de azi este una pe care o fac destul de des dar care niciodata nu a fost printre cele publicate. Mereu a fost ceva mai interesant sau poate chiar inedit de filmat si editat. Insa mi-am propus sa va arat si retete simple, de zi cu zi. Iar aceasta ciorba se face usor, cu fasole verde (sau chiar galbena cum am avut eu de fapt) si cu putine ingrediente, comune. Ce ingrediente am folosit: -650 g fasole…

  • Retete de post/Fasting period recipes

    Castane coapte la air fryer

    Acum cateva zile am ordonat putin retetele filmate si mi-am dat seama ca nu v-am povestit despre castanele coapte la air fryer. Cu atatea lucruri intamplate in ultimele luni nici nu ma mir ca efectiv am uitat ca am filmat si fotografiat si minunatiile astea. M-am interesat si inca se gasesc in magazine si piete castane iar vremea e inca potrivita pentru un snack de felul acesta. Aveti nevoie de: -castane comestibile-sare-apa Eu am avut aici cam 500 g de castane. De obicei numai eu mancam castane, asa ca de fiecare data cumparam numai cat sa fac o data sau de doua ori. De multe ori mi s-au mucegait in…

  • Carne de vita / Beef

    Tocanita de vita cu ardei si ceapa

    Zilele acestea am simtit nevoia sa gatesc mancaruri potrivite vremii de afara. Nu mai facusem de mult timp o tocanita de vita, mai ales una clasica, asa cum faceau bunicile. Mai demult nu existau in aceasta perioada prea multe optiuni, asa ca am incercat sa ma limitez la cateva ingrediente. Iar tocanita trebuia neaparat servita cu mamaliguta si gogonele puse de noi la murat in toamna. Pentru aceasta reteta am folosit urmatoarele ingrediente: -500 g de carne de vita-5 cepe medii-1 ardei (sau o mana de ardei tocat congelat)-1 căpățâna mica de usturoi-30-40 ml de ulei-2 linguri de pasta de tomate-sare-piper-1 foaie de dafin Pentru inceput am taiat carnea si…

  • Desert / Dessert,  Patiserie / Patisserie,  Retete de post/Fasting period recipes

    Cornulete cu bors – de post, vegane

    De Sarbatori am facut pentru colindatori cornulete cu nuca si magiun si ramasesem datoare cu reteta. Aceasta este foarte simpla, potrivita pentru cei care tin post dar si pentru cei care au adoptat o dieta vegana. Cornuletele se pastreaza foarte bine pentru o perioada mai lunga de timp, asa ca daca doriti le puteti pregati cu mai multe zile inainte de servire – vor fi cu atat mai bune! Iata ce ingrediente am folosit pentru aceste cornulete: Coca-1 kg faina-250 ml bors-400 ml ulei-2 lingurite de drojdie-2 lingurite pudra de vanilie-1 lingurita esenta de rom-putina sare Umplutura-400 g magiun-100 g nuca Mi-am pregatit toate ingredientele, le-am cantarit si masurat. Am…

  • Aperitive / Appetizers,  Patiserie / Patisserie

    Covrigei cu chimen

    Anul acesta de Sarbatori am vrut neaparat sa fac niste covrigei cum se faceau pe vremuri – cu branza, chimen si forma din aceea de metal. Pana la urma trebuia sa astept colindatorii cu ceva bun. Prima serie de covrigei am facut-o pentru targul caritabil la care am participat in Decembrie la birou, si s-a bucurat de un real succes. Apoi m-am gandit ca si colindatorilor le va placea si ceva sarat, asa ca am facut si a doua serie. Am primit multe solicitari pentru reteta, asa ca de data aceasta am si filmat si fotografiat. Iata ce ingrediente am folosit pentru covrigei: -750 g brânza (brânza proaspăta de vaca…